Kürk Gayrimenkul Yatırımları Turizm Tarım Tic. A.Ş.’nin 3,5 milyar TL’lik yatırımla Mersin Erdemli’de inşa edeceği 5 yıldızlı otel ve kongre merkezi projesinin “Deniz Tarafı Spor Alanı ve Kıyı Yapıları” projesi için ÇED gerekli değildir kararı verildi.
HEDİYE EROĞLU
Mersin’de artan turizm potansiyelini fırsata çevirmek isteyen sermayenin çevresel etkisel değerlendirme mevzuatı (ÇED) sürecini engelsiz aşması dikkat çekiyor.
Kürk Gayrimenkul Yatırımları Turizm Tarım Tic. A.Ş.’nin 3,5 milyar TL’lik yatırımla Mersin’in Erdemli ilçesi Tırtar Mahallesinde toplam 15,56 hektarlık alanda inşa edeceği 5 yıldızlı otel ve kongre merkezi projesinin “Deniz Tarafı Spor Alanı ve Kıyı Yapıları” projesi için ÇED gerekli değildir kararı verildi.
TESİS İÇERİSİNDE NELER VAR?
Proje kapsamında Tırtar Mahallesi 1053 ada 4 parsel ile 1053 ada 5 parsel ve 1053 ada 6 parseldeki toplamda 155 bin 607 metrekarelik arazi üzerinde 5 yıldızlı resort otel ve kongre merkezi yapılacak.
Kürk Kumkuyu Resort & Kongre Merkezi projesi kapsamında planlanan Ana Bina (Otel ve Kongre Merkezi Binası) 108 bin 265 metrekarelik alanda 6 katlı olarak konumlandırılırken içerisinde 2 adet bodrum katı, 1 adet bodrum asma katı, 1 adet zemin katı ve 1 adet asma katı yer alacak. ana bina haricinde 1200 metrekarelik alanda 16 adet apart göl odası planlandı.
Ayrıca; güvenlik binası, nargile kafe bölgesi, lojman, trafo, bar bölgesi, mutfak, servis alanları, spor tesisleri binası gibi alanlar diğer binalar olarak adlandırılmış olup toplam 14 bin428 metrekarelik alan üzerinde kurulacak.
Kürk Kumkuyu Resort & Kongre Merkezi adlı projenin maliyeti 3 milyar 481 milyon TL olarak hesaplandı.
ARKEOLOİK İT ALANI OLAN OTEL ALANINDA ANTİK SU YOLU BULUNUYOR
Ancak otel ve kongre merkezinin yapılmak istendiği proje alanı Çevre Düzeni Planında 2. Derece Arkeolojik Sit kapsamında olurken, ÇED alanı içerisinde Tescilli Taşınmaz Kültür Varlığı Antik Su Yolu bulunmakta.
Proje alanının şahıslara ait kısmı için satınalma işlemleri sürürken, Hazine’ye ait 30 bin 104 bin 45 metrekaresi için Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden izin alınma aşamasının sürdüğü bildirildi.
KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜNDEN PROJEYE ÖZEL PERSONEL GÖREVLENDİRMESİ
Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Mersin Müze Müdürlüğü’nün projeye dair görüş yazısında; alan içerisinde uygulamalara başlamadan önce Adana Koruma Bölge Kurulu’nun almış olduğu 25.01.2022 tarih ve 14350 sayılı karar doğrultusunda yapılacak işlem olmadığı ancak yüzey araştırmaları yapılamayan alanlar olduğu belirtildi. Yazıda, “Bu nedenle kurum yazısında da belirtildiği üzere faaliyete başlanmadan önce Mersin Müze Müdürlüğü ile irtibata geçilerek müdürlük personeli görevlendirilmesi sağlanacaktır. Bu bağlamda; Proje kapsamında kurum görüşleri doğrultusunda hareket edilecek olup koruma altına alınmış olan alanların koruma sınırlarında hiçbir faaliyet yapılmayacaktır.
Turizm Sektörüne yapılacak yatırım ile Turistik açıdan tesise katkıda bulunulmuş olacak ve dolayısıyla Mersin bölgesi ve tüm ülke ekonomisine doğrudan ve dolaylı olarak büyük katkılar sağlanacaktır” denildi.
7 BİN 675 METREKARE DENİZ DOLGUSU YAPILACAK
Öte yandan projenin “Deniz Tarafı Spor Alanı ve Kıyı Yapıları” kısmı için ÇED Gerekli Değildir kararı verildi. Kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kalan 84 bin 393 metrekarelik alana kıyı kenar çizgisinin kara tarafında bulunan 21 bin 189 metrekare alanında ilave edilmesi ile nihai durumda ÇED alanı 105 bin 582 metrekare oldu.
Planlanan proje kapsamında toplam 7 bin 830 metrekare alanda 332 metre dış kenar uzunluğa ve 22 metre genişliğe sahip bir mendirek / iskele planlanmakta. Mendirek / iskelenin 6 bin 629 metrekaresi deniz tarafında kalırken, buraya deniz dolgusu yapılacak. Bin 201 metrekarelik kara bağlantı platformu ise kıyı kenar çizgisinin kara tarafında bulunurken betonarme olacak.
Proje kapsamında planlanan diğer bir kıyı yapısı olan denize iniş rampası ise toplam bin 560 metrekare olacak. Denize iniş rampasının bin 46 metrekarelik kısmı deniz tarafında yer alacak olup (137 metrekaresi şev alanı) deniz dolgusu yapılacak.
Kara kısmında kalan 514 metrekarelik kara bağlantı platformu ise betonarme olarak inşa edilecek. Dolayısı ile proje kapsamında planlanan toplam deniz dolgusu alanı toplam 7 bin 675 metrekare olacak.
DENİZ ORTAMINDA HERHANGİ BİR AMAÇLA KAZI VE DİP TARAMASI İŞLEMİ YAPILMAYACAK
Dolgu yapılması planlanan alanda deniz tabanının derinliği kıyıdan itibaren 1- 6 metre arasında değişirken, betonarme olarak inşa edilecek mendirek / iskele ve denize iniş rampası kara bağlantı platformları toplam alanı ise bin 715 metrekare olacak. Proje kapsamında planlanan diğer üniteler ise kara kısmında planlanan toplam 18 bin 560 metrekarelik rekreatif alan ve 691 metrekare alan yol / açık alan olarak planlandı. Proje kapsamında kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kalan kesimlerinde gerçekleştirilecek çalışmalarda deniz ortamında herhangi bir amaçla kazı ve dip taraması işlemi yapılmayacak.
Ancak inşa edilmesi planlanan iskele/mendireğin iç kısmı Resort & Kongre Merkezini kullanan misafirlerin küçük teknelerinin yanaşması için bir rıhtım ve su sporları yüzme kulvarı olarak hizmet verecek.
Ayrıca iskele/mendirek iç kesiminde bir denize iniş rampası inşa edilerek, Resort & Kongre
Merkezine gelen misafirlerin küçük teknelerinin karaya çıkartılıp, denize indirilmesinde kullanılacak. Yapılması planlanan rekreatif alan ise doğal yapısı mümkün olduğunca korunarak yeşil alan, yürüyüş yolu, park vb. olarak yine Resort & Kongre Merkezini kullanan misafirlerin hizmetine sunulacak.
Kıyı Yapıları Projesi kapsamında inşaat aşamasında 40 personel, işletme aşamasında ise 10 personel çalışması öngörülmekte.
İnşaat aşamasında toplam 200 kişi, işletme aşamasında ise maksimum kapasitenin oluşacağı dönemde; 250 çalışan personel, Deniz Tarafı Spor Alanı ve Kıyı Yapıları Revizyonu projesi kapsamında mendirek / iskele dolgu, denize iniş rampası ve rekreatif alan yapılması planlanmakta. Bu kıyı yapıları ve rekreatif alan kara kesiminde yapılması planlanan turizm tesis alanına hizmet edecek.