Greenpeace Türkiye’nin 2024 pestisit karnesinden endişe veren sonuçlar çıktı. 14 tür sebze ve meyveye ait 155 ayrı örneğin analiz sonucuna göre, ürünlerin yüzde 61’inde birden fazla pestisit kalıntısı, yüzde 43’ünde ise en az bir PFAS’li pestisit kalıntısı saptandı. Mersin Milletvekili Perihan Koca, önlem alınıp alınmadığını sordu.
Haber Merkezi
DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya Greenpeace raporunda yüksek düzeyde pestisitli olduğu tespit edilen gıdalar hakkında sorular yöneltti.
HER 3 GIDADAN 1’İNDE MEVZUATA UYGUNSUZLUK TESPİT EDİLDİ
Greenpeace Türkiye’nin yaptırdığı pestisit kalıntı analiz sonuçlarını da içeren “Pestisitler ve Çocuklar” raporu yayımladı. Rapora göre, analiz edilen her 3 gıdadan 1’inde mevzuata uygunsuzluk tespit edildiğini dile getiren Koca, “İstanbul’da 5 zincir marketin mağazalarından ve farklı semt pazarlarından alınan 14 tür sebze ve meyveye ait 155 ayrı örneğin, uluslararası akredite bir laboratuarda incelendiği ve analiz sonucuna göre örneklerin yüzde 61’inde birden fazla pestisit kalıntısı, yüzde 43’ünde ise en az bir PFAS’li pestisit kalıntısı tespit edildi.
Analiz edilen ürünlerin yüzde 31,6’sında ise hormonal sistem bozucu, nörolojik gelişim etkileyici ve kanserojen olduğu bilinen pestisitlere rastlanmıştır.
ÇOCUKLAR TEHLİKEDE
Yetişkinlere kıyasla çocukların pestisitlere çok daha hassas oldukları bilinmektedir. Çocukların bağışıklık, sinir ve hormonal sistemlerinin gelişim aşamasında olması nedeniyle pestisitlerin etkileri yetişkinlere kıyasla daha zarar verici ve kalıcı olabilmektedir. Bilimsel çalışmalar, kritik nörogelişimsel dönemde pestisitlere maruz kalmanın, nörogelişimsel bozukluklar da dahil olmak üzere birçok hastalığa yatkınlığı artırdığını göstermektedir.
Greenpeace Türkiye tarafından yayımlanan rapora göre, rapor kapsamında incelenen 155 örneğin yüzde 33’ünün (51 örnek), Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği’ne uygun olmadığı belirlenmiştir. Bu ürünlerin 50’sinde ruhsatsız pestisit kullanımı tespit edilmiştir.
Raporda, analiz edilen örneklerin yüzde 61’inde (94 ürün) birden fazla pestisit kalıntısı tespit edildiği ifade edilirken analiz edilen örneklerin yüzde 31,6’sında (49 örnek) hormonal sistem bozucu, nörolojik gelişimi etkileyen, kanserojen ya da üreme sağlığı açısından tehdit oluşturan en az bir pestisit kalıntısı bulunmuştur” dedi.
“HALK SAĞLIĞINI CİDDİ ŞEKİLDE TEHDİT EDEN PESTİSİTLERİN KULLANIMININ YASAKLANMASIYLA İLGİLİ BİR ÇALIŞMASI VAR MI?”
Bu tehlikeli tespitlere ilişkin bir takım soruları da gündeme getiren Milletvekili Koca, “Sürekli gündemde olan bir konu olan gıda ürünlerindeki pestisit kalıntılarının denetlenmesi ile ilgili bakanlığınızın ne gibi çalışmaları vardır? Bakanlığınızın başta çocuklar olmak üzere halk sağlığını ciddi şekilde tehdit eden pestisitlerin kullanımının yasaklanmasıyla ilgili bir çalışması var mıdır?
Standart dışı ve ruhsatsız pestisit kullanımı konusunda bakanlığınızın denetim yapan personel sayısı ve bütçesi yeterli midir?
Bakanlığınızı süresince pestisit kullanımı konusunda Türk Gıda Kodeksi standartlarına uymayan kaç firmaya ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır?
Bakanlığınızca ruhsatsız pestisit kullanımı yaptığı tespit edilen üretici ve firmalara ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır?
Halk sağlığını doğrudan ilgilen gıda güvenliği konusuyla ilgili bakanlığınızın bir eylem planı var mıdır?” sorularına yanıt istedi.