Mersin Limanı, son yıllarda kokain operasyonlarıyla kamuoyunun gündemine geldi. Gazeteci Timur Soykan köşesinde aktardığı iddianame detaylarını anlattı.
Haber Merkezi
Gazeteci Timur Soykan, Mersin Limanı’nı işleten özel şirket Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP) binasında 54 kilo kokainin yakalanmasıyla ilgili iddianamenin detaylarını yazdı.
Soykan köşesinde şu ifadelere yer verdi; “Mersin Limanı, son yıllarda büyük kokain yakalamalarıyla gündeme geldi. İlk kez limanın içindeki uyuşturucu şebekesi 15 Kasım 2023’teki bir operasyonla yakalandı. Meğer hırsız içerdeymiş. Şebeke üyelerinin mesai saatlerini onlar ayarlamış, TIR’larla kameraları perdelemişler, yetkilerini kullanıp uyuşturucuyu dışarı çıkarmışlar.
LİMANI MIP İŞLETİYOR
Mersin Limanı’nı işleten özel şirket Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP) binasında 54 kilo kokainin yakalanmasıyla ilgili iddianame 25 Ekim’de tamamlandı. İlk kez halktv.com.tr’den Dinçer Gökçe’nin duyurduğu haberi ilerletelim. İddianameden büyük skandalı anlatalım: Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MIP) A.Ş. çalışanı bir kişi, 15 Kasım 2023 günü saat 05.00 sıralarında nöbetçi Gümrük Muhafaza Memurları’nın yanına geldi. A1 sahasında şüpheli bir aracın konteynerlerin arasına girişi çıkış yaptığını anlattı ve bu aracın daha sonra MIP A.Ş.’ye ait acente ve lojistik binası yakınına geldiğini söyledi. “İki kişi araçtan çantalarla indi ve çantalarla binaya girdiler” dedi.
MASANIN ALTINDA 54 KİLO KOKAİN
İhbar üzerine Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü personeli MIP A.Ş.’ye ait binaya gitti. Araçtan çantalarla inenler, limanda telsiz tamirlerinden sorumlu Eyyüp Acar ve Bedri Atakan Kaya’ydı. Gümrük Muhafaza memurları bu kişileri sorguladı ve binanın 3. katındaki 20 numaralı odadaki masanın altında 4 tane çanta bulundu. Çantalarda 46 paket halinde 54 kilo kokain vardı. Bir paketin üzerine uyuşturucunun yolculuğunu takip etmek için GPS cihazı yerleştirilmişti.
MIP A.Ş.’de telsizlerden sorumlu lojistik memuru Eyyüp Acar ve taşeron firmanın telsiz tamircisi Bedri Atakan Kaya gözaltına alınırken kokainin liman içindeki yolculuğu mercek altına alındı. Kamera kayıtları incelendiğinde iki telsizcinin liman içinde kullandığı otomobilin CRSU6111570 numaralı konteynerin yanında durduğu görüldü. Bu konteyner, Ekvador ülkesinden Mısır bayraklı Wadı Alrayan isimli gemiyle getirilmişti, muz yüklüydü.
BÜYÜK ORGANİZASYON
Kamera kayıtlarında iki telsiz tamircisinin kokaini aldığı an görünmüyordu ve bu durum organizasyonun çok daha büyük olduğunu gözler önüne sermişti. Bu konteyner limanın A1 alanında üç TIR’ın kameraların açısını kapattığı bir yere bırakılmıştı. Kamera kayıtları incelenince TIR’ların konteyneri perdelemek için özellikle konumlandırıldığı anlaşıldı. Yani; iki telsizciden çok daha fazla kişi bu uyuşturucu kaçakçılığında rol oynamıştı.
VARDİYA AMİRİ
Savcılığın iddiasına göre; limandaki vardiya amiri Ersin Açık, kokain bulunan konteynerin indirileceği zamanı ayarlıyordu. Bu sayede limandaki uyuşturucu kaçakçısı şebekeye mensup çalışanların konteyneri almasını sağlıyordu. Ayrıca uyuşturucu kaçakçılığında rol alacak görevlilerin vardiya saatlerini değiştirdi. Bu sayede; limandaki araç trafiğini yöneten kişi, liman rıhtım denetçisi ve konteyneri çekecek aracın şoförü kendi çalışma saatleri olmamasına karşın limandaydı. İddiaya göre; uyuşturucu paketlerinin arama yapılmadan limandan çıkmasını da o sağlıyordu.
MIP’de lojistik memuru olan Eren Baday, rıhtım planını limandaki uyuşturucu şebekesine gönderiyordu. Böylece limandaki çete, uyuşturucu bulunan geminin hangi rıhtıma hangi gün ve saatte yanaşacağından haberdar oluyordu.
ARAÇ TAKİP SORUMLUSU
MIP A.Ş.’de araç takip sorumlusu olan Taner Salmış, saatler önce evine gitmiş olmalıydı ama limandaki trafiği o yönetiyordu. Limanda konteynerleri taşıyan araçların nereye gideceklerini, konteyneri nereye bırakacaklarını, TIR’ların duracağı yerleri o belirliyordu. İddianameye göre; kokain saklanan konteynerin A1 sahasında bırakılacağı yeri seçti. Burayı gören kameraların açılarını kapatmak için TIR’ların şoförlerine park edeceği yerleri söyledi.
Liman rıhtım denetçisi Murat Alemdar da mesaiye kalmıştı. O gemiden hangi konteynerin hangi vinç ile alınıp hangi terberg (konteyneri çeken araç) tarafından çekileceğini ayarlıyordu. Kokain bulunan konteyner ile terbergi 1.5 saat boyunca eşleştirmedi. Böylece konteynerin X-Ray cihazına girmesini geciktirdi. Ayrıca şebekeye mensup terberg şoförünün bu konteyneri almasını sağladığı iddia ediliyor.
KONTEYNERİ ÇEKEN ŞOFÖR
Konteyneri Mustafa Demiral isimli terberg şoförü aldı. Bu sırada liman trafiğini yöneten Taner Salmış ile temastaydı. Taner Salmış, iki TIR ile kameraları perdelediği A1 sahasındaki yere Mustafa Demiral’ı yönlendirdi. Mustafa Demiral, saat 03.40’ta kokain gizlenmiş konteyneri tam olarak onun söylediği noktaya getirdi. Mustafa Demiral da mesaiye kalmıştı.
Bu organizasyon için özellikle yemek saatini seçmişler, tanık olmamasını sağlamışlardı. Taner Salmış takip aracıyla konteynerin yanına geldi. Terberg şoförü Mustafa Demiral’a 4 saattir park halinde olan başka bir TIR’ı konteynerin yanına getirmesini söyledi. Bu TIR da kamera açılarını kapattı. Taner Salmış, buradan TIR ve terberg şoförlerini aldı ve hep birlikte yemeğe gittiler.
İKİ TELSİZCİ 4 ÇANTA
Limanın telsiz tamircileri Eyyüp Acar ve Bedri Atakan Kaya, kameralar perdelenip bütün ayarlamalar yapıldıktan sonra limanda otomobil ile ilerliyordu. Saat 04.00 sıralarında konteynerin yanına geldiklerinde hiçbir kamera onları görmüyordu. Konteynerin arkasındaki soğutucu motor kapağının civatalarını söküp 4 çantayı aldılar ve otomobile yüklediler. Daha sonra 4 çantayı MIP A.Ş.’nin acente ve lojistik binasına taşıdılar.
Bu çantaları dikkat çekmeden çıkartmak için vardiya değişim saatini bekleyeceklerdi. Bu sırada Gümrük Muhafaza memurlarına ihbar geldi ve 46 paket halindeki 54 kilo kokain binadaki 20 numaralı odada yakalandı.
KAÇAKÇI POLİS MUHBİRİ ÇIKTI
Ancak limandaki uyuşturucu çetesi bu kişilerle sınırlı değildi. Uyuşturucu kaçakçılığı yapan Eyyüp Acar aynı zamanda narkotik ve Gümrük Muhafaza’nın kayıtlı muhbiriydi. Onun itiraflarıyla büyük resim ortaya çıkacaktı.
Eyyüp Acar yaşadığı mahallede torbacıları ihbar ederek polislerle ilişki kurmuştu. Haziran 2018’de narkotik polisi tarafından haber elemanı olduğu gizlenerek Mersin Limanı’nda işe sokuldu. İlk etapta narkotik polisine bilgi vererek küçük çapta üç kokain sevkiyatının yakalanmasını sağladı.
Aynı süreçte uyuşturucu kaçakçılarıyla bağlantılar geliştirdi ve iddianameye göre; limandaki uyuşturucu ağına dahil oldu.
MUHBİRDEN ŞOK İTİRAFLAR
54 kilo kokaini kaçırmak üzereyken suçüstü yakalanan Eyyüp Acar, ilk ifadesinde suçlamaları kabul etmeyip polis muhbiri olduğunu anlatırken daha sonra etkin pişmanlıktan faydalanmak istediğini söyledi ve itiraflarda bulundu.
Vardiya amiri Ersin Açık, limandaki terberg araçların trafiğini yöneten Taner Salmış, kokain bulunan konteyneri limanın A1 sahasına çeken Mustafa Demiral’ın arasında olduğu terberg şoförleri, MIP’de lojistik memuru Eren Baday, telsiz tamircisi Bedri Atakan Kaya’nın limandaki uyuşturucu çetesinin mensubu olduğunu söyledi. İddianamenin aksine Murat Alemdar’ın uyuşturucu faaliyetlerine katılmadığını savundu.
İtirafçı olan Eyyüp Acar, bir yandan polis muhbiri olduğunu anlatıyor diğer yandan limandan uyuşturucu çıkarttıklarını itiraf ediyordu.
10 KİLO KOKAİNİ TESLİM ETMİŞLER
54 kilo kokaini yakalatmalarından yaklaşık bir ay önce 11 Ekim 2023 günü 10 kilo kokaini limandan çıkardıklarını anlattı. Eyyüp Acar’ın emrinde çalışan telsiz teknisyeni Bedri Atakan Kaya da bu olayla ilgili itiraflarda bulundu.
Bu ifadeye göre; Eyyüp Acar, 11 Ekim 2023 gecesi limanda X-Ray’dan önceki sahada bir konteynerin soğutucu motorundan iki çantadaki 10 kilo kokaini çıkardı. Bu çantaları birlikte MIP binasına taşıdılar. Taner Salmış, limanda görevli turuncu tepe lambalı bir araçla geldi ve çantaları bu araca taşıyıp limandan çıkardılar. İddiaya göre; Eyyüp Acar, limandan çıktıktan sonra çantaları kendi aracına aldı ve Mersin Meriş Alışveriş Merkezi’nin arka sokağında uyuşturucuyu Ferdi Tekin isimli kişiye teslim etti. Eyyüp Acar çantaları Bedri Atakan Kaya’nın taşıdığını iddia ediyor, ancak bu teslimatı yaptıklarını kabul ediyordu.
GÜMRÜK MÜDÜRÜNE RÜŞVET
Peki onu muhbir olarak kullananlar limandan uyuşturucu çıkardığını bilmiyor muydu? Yoksa onunla birlikte mi çalışıyorlardı?
Eyyüp Acar’ın 10 kilo kokain ile ilgili itiraflarında bu sorunun yanıtı vardı. Narkotik polisinin yanı sıra Gümrük Muhafaza Müdürlüğü’ne muhbirlik yaptığını anlatan Eyyüp Acar, Mersin Limanı Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Amiri Ramazan Kara’ya bilgi verdiğini söyledi. Ramazan Kara’nın 10 kilo kokainin çıkartılması olayında 50 bin TL rüşvet aldığını iddia etti. 54 kilo yakalanan kokain ile ilgili de Ramazan Kara’ya bilgi verdiğini savundu. Hatta gözaltına alındığında Ramazan Kara’nın adını vermemesi için diğer Gümrük yöneticileri tarafından uyarıldığını iddia etti.
190 BİN DOLARI KAPALIÇARŞI’DAN ALDI
Eyyüp Acar, uyuşturucu parasını nasıl aldıklarını da ifadesinde anlattı. 10 kilo kokaini çıkartmak için 212 bin dolara anlaşmışlardı. Kaçakçılara cebindeki bir banknotun fotoğrafını çekip gönderdi. ‘Token’ denilen bu banknotun üzerindeki seri numarası şifreydi. Kapalıçarşı’daki Mehmet Ali Özkan’ın sahibi olduğu Coinvest isimli döviz bürosuna bu banknotu gösterdi ve karşılığında 90 bin dolar aldı. Daha sonra Eyyüp Acar’ın kardeşi ‘Arabacı Döviz’ isimli Laleli’deki havala ofisine gitti ve burada ona 70 bin dolar teslim edildi. Paranın 190 bin dolarını alabildiklerini anlatan Eyyüp Acar “Taner bu parayı ekibe dağıttı. Bu mal Karadeniz’den Batum’a gitmiş. Bunu Taner söyledi. Ben bu sevkiyattan biraz fazla almıştım. Taner bu nedenle beni kıskanmıştı. Ancak yakalanan 54 kilo uyuşturucu partisinden 9 milyon TL alacağımızın 6 milyon TL’sini kendisi alacaktı” dedi.
MUZ ŞİRKETLERİNİ SÖYLEMİŞ
Peki limandaki kokain köstebekleri hangi kartele çalışıyordu ve Eyyüp Acar onlarla nasıl temasa geçmişti?
Eyyüp Acar itiraflarında Anamur’da telefoncu dükkanı olan bir arkadaşının kendisini Reşit Özer ile tanıştırdığını anlattı. Reşit Özer, 23 yıldır Latin Amerika ülkesi Bolivya’da yaşayan uyuşturucu kaçakçısı Bedir Özer’in oğluydu. Daha önce limandaki hamalları, memurları kullanarak kokaini liman çıkarttıklarını anlatan Reşit Özer, Eyyüp Acar’a “Sen malı limandan çıkartabilir misin” diye sordu. Eyyüp Acar, sık sık Bedir Özer ile de telefonla konuşmaya başlamıştı. Bedir Özer, Ekvador’da Türk şirketi Yılport’un işlettiği Puerto Bolivar Limanı’nda iş yaptığını söylemişti. Eyyüp Acar “Bu şahıslar bana Mersin Limanı’na muz getiren firmaların isimlerini sormuştu. Ben de söylemiştim… Ayrıca Kolombiya’daki Buenaventura Limanı’ndan sevkiyatlar yaptıklarını söylemişlerdi” dedi. Eyyüp Acar’ın bu ifadesi muz firmalarının “Bizim haberimiz olmadan konteynerlere kokain yüklüyorlar” savunmasını güçlendiriyor. Eyyüp Acar, ifadesinin birkaç yerinde Mersin’e muz getiren firmaları uyuşturucu kaçakçılarına söylediğini anlatıyor.
'30 ÜLKEYE GÖNDERİYORUZ'
Sonuçta Reşit Özer ve babası Bedir Özer, Bolivya ve Kolombiya’da kokain gizledikleri konteynerlerin numaralarını ve gemilerin ismini Eyyüp Acar’a iletiyordu. Bu uyuşturucu kaçakçıları daha sonra Eyyüp Acar’ı İlhan Tekin ile tanıştırdı. İlhan Tekin, uluslararası uyuşturucu baronu Arnavutluk vatandaşı Hajdar Lala’nın Belçika’daki depolarının sorumlusuydu. Hajdar’ın Mersin Limanı’ndaki işlerini de İlhan Tekin organize ediyordu. Eyyüp Acar, ‘Hector’ kod adlı İlhan Tekin ile sürekli şifreli uygulamalar üzerinden görüşüyordu. Hatta Mersin’de defalarca buluşmuşlardı. Eyyüp Acar ifadesinde şöyle konuştu: “İlhan, Arnavut asıllı kartelin Belçika’daki uyuşturucu depolarının sorumlusuydu. Bana aynı anda 30 ülkeye uyuşturucu gönderebileceklerini söylüyorlardı. Hatta Avustralya’ya bile uyuşturucu gönderdiklerini biliyorum. Türkiye’ye İstanbul Ambarlı ve Kocaeli’ndeki limanlardan uyuşturucu soktuklarını, buralarda da adamları olduğunu biliyorum. Mersin Limanı’nda Taner Salmış üzerinden sokmaya çalışırlardı. Ben zaman zaman aralarında köprü görevi yapıyordum.”
BARON-MUHBİR-POLİS ÜÇGENİ
Peki Eyyüp Acar’ın uyuşturucu kaçakçılığı faaliyetinde narkotik polisleri rol alıyor muydu?
Onu muhbir olarak kullanan polislerin ‘şüpheli’ olarak ifadesi alındı. Eyyüp Acar’ın muhbirleri olduğunu doğrulayıp kendilerinin bu uyuşturucu kaçakçılığı faaliyetlerinden haberlerinin olmadığını savundular.
Baron -muhbir-polis trafiğinin ne denli karışık olduğunu iddianamedeki bir olay ortaya koyuyordu. Eyyüp Acar, Mersin Limanı’na gelecek bir konteynerdeki kokaini ihbar etti. Ancak bu ihbarın daha önce yapıldığını narkotik polisinden öğrendi. İhbarı yapan Ekvador’daki uyuşturucu kaçakçısı Bedir Özer’in oğlu Reşit Özer’di. O da narkotik muhbiriydi. Ekvador, Belçika, Mersin, Lübnan rotasındaki bu gemideki patates yüklü konteynerde 34 kilo kokain yakalandı. Bu kokain için Reşit Özer ve Eyyüp Acar ihbar ödülünü paylaştı. Bu sırada birlikte uyuşturucu kaçakçılığı yapıyorlardı.
ŞÜPHELİ POLİSLER İDDİANAMEDE YOK
Eyyüp Acar’ın telefonunun incelenmesinde kendisinden sorumlu narkotik polisi S.T. ile dikkat çeken bir mesajlaşması var. Polis S.T., gazeteci Murat Ağırel’in bir X paylaşımının ekran görüntüsünü Eyyüp Acar’a gönderiyor. Murat Ağırel bu X paylaşımında Kolombiya’dan yola çıkan ve Mersin Limanı’na gelen bir gemideki konteynerde Malta’da 800 kilo kokainin yakalandığını anlatıyor. Bu haberi Eyyüp Acar’a gönderen polis S.T. “Malta iş koymuş kardeşim. Geliyordu ne güzel” yazmış.